Thursday, August 15, 2013

Taiko Kampung Cijambe

Hello Dear...
How Are You ?
Lama tidak update blog ini,
sebab very busy at Office lah...
Slow2 we will back again...
Raya ini kembali ke kampung saudara di Cijambe.
Setelah puas makan ketupat lebaran and berbual dengan sanak keluarga,
tiba waktunya berbual dengan Burung Hutan kat Kawasan kampung.., ahahahaha...
Salam dari Jaka for you All BH Cijambe....
Are you Okay ???
Pap..papp...pappp, melayang dua tiga ekor BH Kawasan Cijambe,
of course OKAY lah tuh....
Turunkan Shadow sebagai pimpinan utama pikat kali ini.
5 Menit berlalu, Shadow mulai buka suara, semakin keras dan keras suara shadow..
panggil.., panggilll...
BH kat kawasan sudah tidak tahan dengan lolongan shadow.
Merapat 3 ekor BH sekaligus kat pokok depan laman.
Semua BH tunjuk taring dan kebolehan..
Suara tajam, rapat, and suara kasar...
Suara tajam and rapat pergi entah kemana,
tinggal suara kasar berhadap dengan shadow...
Lama juga BH ini nak terjun.
15 menit berlalu, barulah BH ini landing kat Laman.
Round round... dengan gagah perkasa,
pukul pikat, round and coba pukul lagi,
pikat pun balas, pap..pap..., suara beradu...
cut of strory...
akhirnya BH Suara kasar lock and down. GAMEEEE OVERRR...

ini rupanya MUDA LIKE GENGSTERRR...

Monday, August 5, 2013

My Sifuuu Bang Azmi and Tombe Champion ( best of the best pikat )

Bulan penuh kejutan.
Dibulan yang suci ini, dan dibulan yang di sucikan bagi kita umat manusia.
Hati ini serasa sangat risau, dengan sebuah Pengumuman.



Pertemuan tidak ada yang tahu, Perpisahan tidak pula ada yang bisa menolak.
Selama 2 tahun rasanya, saya sudah mengendal pribadi sifuuu Azmi dengan pikat tombee.
Walaupun selama ini saya tidak pernah bertatap muka, hanya bersapa and comment di blog ini.
Tapi hati sudah merasa bang Azmi sebagai saudara sendiri.
Sedih memang hati ketika, Bang Azmi tidak beraktivi pikat lagi ( pencen pikat ).
Maybe..., bang Azmi jualah yang tahu pasti, penyebab dan alasan untuk berhenti memikat.
Support and doa kami buat bang azmi..
Bravo Bang Azmi...
Bravo Tombee...
Some day ..., i will visit bang Azmi to Malaysia.

Sunday, May 26, 2013

Gerimis Mengundang

Minggu ini, plan main jauh sikit.
waktu tempuh 2 jam.
lokasi kawasan tambak ikan dan sawah.
pendek cerita,
BH kawasan ini terkenal garang dan pantang mundur.
Hujan pun BH kawasan ne tetap layan pikat..., garang betulllll....
hasilnya 4 Taiko bungkussssss....
enjoy watching...
Cerita lucu...,
sewaktu pergi ke kawasan ini, 2 kali roda kereta ( motor )
gemboss ( bocor )...
sempat mampir untuk service kereta...

Service Kereta untuk yang ke dua

 
Taiko One


Taiko Two

Taiko Three

Taiko Four
link vidoes ( sorry problem upload to blogspot )
http://youtu.be/q5RZPlifdW0
http://youtu.be/dqsqwyZf4Yo
http://youtu.be/qZzPORj1FKk
http://youtu.be/uw9CHgW-lJE 

Monday, May 13, 2013

Taiko Kopi O...

Sepekan sibuk di office...
hujung mingguuu uenakkknya opo yo ?
the answer is.....MIKATTTTTTTTT...lah....ahahahaha...
jika tidak pergi memikat dalam 1 pekan rasa-rasanya sudah sangatlah lama...
kaki pikat diseantero jagat juga mengalama sindrom yang sama..
betul betul betul betul...( upin & ipin )...ahahaha...
pepagi dah start kelokasi yang sudah di impikan tadi malam,
hmmmm..., dah sampai lokasi rupanya,
meriah sungguh lokasi yang satu ini.
tepat di lereng bukit, kawasan yang tidak terlalu panas dan banyak pokok-pokok
and sangatlah digemari burung kawasan seperti ini.
pokok jagung and singkong dominasi ditaman sama penduduk lokal.
Guk 1... dekat tepi jalan sudah menawan hati tuan jaka.
sebab kerjanya lambung guk dan tekan rapat.
tanpa nunggu lama lagi, cari laman, turunkan Shadow.
15 menit shadow dengan sabar dan sangat sabar untuk menunggu taiko ini turun.
zeng..zeng...,
akhirnya lompat tepat depan laman.
nguku mencoba masuk...
pendek cerita tapau..
Ih...., tidak hansem rupanya, tapi ta pe lah...
( pertimbangan lambung guk ok, body cukup, game ok )
simpan dulu kasih bedak, hansemlah tu nantinya...

( sorry gambar error upload to blogs, tapi video lihat di youtube...)
masuk ladong and sambung next...weeek...

Sunday, April 21, 2013

Taiko Hospital

Pendapat para ahli nujum dan prakiraan cuaca..
bulan April masuk musim panas ( kemarau ).
Tapi hujan hujan... and hujan....
pagi and sore hari senantiasa hujan...
apapun tidak boleh sepanjang hari...
makan and tidorrr lah tuh ..ahahahaha...
Pikat di rumahpun sama je lah nasibnya,
asyik kemas bulu and tidorrrrrrr.....
Hmmmmm....
bosan je lama-lama.
Tapi hujan tuh... rezeki kata orang-orang china...ahahaha....
Rencana mau pergi melaman pagi hari, musti ditunda sebab banyak hal yang

dikerjakan.
sore hari sekitar jam 4 petang, kerjaan sudah hampir rampung.
tergerak hati nak pergi melaman...pula...
tanpa tunggu lagi, masukkan pikat si Kancil, yang sudah lama tidak turun laman.
laman tepat berada di belakang hospital.
sssst.... jangan gaduh-gaduh..., banyak pasien sedang dirawat.
pelan-pelan je ya kancil... jangan gaduh tau.....
pendek cerita je lah...
selepas hujan try coba himpit Taiko Hospital ( TH ).
sudah 1 musin TH ini tidak mau merapat , celir tahap gaban...ahahaha...
tapi rezeki..., siapa yang tahu bukan ?
10 menit si Kancil mencoba menyapa TH, tapi rupanya TH masih kesejukan,
( tidoooorrrr pula di atas atap hospital, aduhhh kacau... ).
sabar...sabar...., itu mustilah paling di utamakan jika sudah selepas hujan,
BH malas layan pikat.
si Kancil tidak putus asa, tempo and volume suara sudah mulai dinaikkan,
bujuk and bujukkk...
tetiba..., TH melambong...., pap..pap..pap...
rupanya, TH panas akhirnya mendengar sapaan dari si Kancil..
Kancil tidak membuang masa lagi, nguku and rapat di laman...
TH landing di pokok yang berjarak 5 meter dari laman.
Apa lagi..., langsung terjun melihat di kancil yang sudah menguku sedari tadi.
Round..round..., takut-takut..., rupanya TH ini mencoba mencari racik...
round..round..., teliti racik..., round lagi...
tanpa sadar..., satu mata racik sangkut di hujung jari.
ini lah rupanya nasib BH yang terlampu celir..., kena juga akhirnya...
ahahahahaha...


pose Taiko hospital

lock hujung kuku

laman belakang hospital

adios... amigos...
sampai ketemu kembali.